Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
| tiago |
4 November 2009, 22:57
Коментар
|
|
Нов потребител ![]() Група: Потребители Коментари: 2 Регистриран: 04.11.2009 Потребител No.: 4617 |
Здравейте , предварително се извинявам за тази тема. Предполагам , че това не е точното място , но ми трябва мнението на специалисти в бранша , в който искам да се развивам.
Значи проблема ми е следния , тази година завършвам и искам да кандидатствам компютърни науки или софтуерно инжинерство. Дотук добре , но за тези специалности ми трябва отлична математика - ето тук се появява проблема ми. Не се разбираме от край време с тази математика , а имам огромно желание да се развивам в ИТ сектора (завършвам средно паралелка "Програмиране") отделно се занимавам вкъщи като чета книги и други материали за Джава. Доста съм амбициран , и Ви моля за мнение дали е толкова важно висшето образование за по нататъчното развитие и какви ВУЗ-ове можете да ми предложите , в които не искат отлични отценки по математика. |
| nakov |
5 November 2009, 10:29
Коментар
|
![]() Направо Гуру ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Администратори Коментари: 663 Регистриран: 15.11.2004 Потребител No.: 33 |
На времето разни учители по математика и после преподаватели от университета се опитваха да ми промият мозъка, че математиката е основа на програмирането и аз трябва да се напъна да стана блестящ математик, за да съм успешен с програмирането. От мен запомни: това са пълни глупости, абсолютна измислица. Казват го хора, които не могат да пишат софтуер и и ги е яд, че софтуерните инженери изкарват повече пари от тях без да имат блестяща математическа мисъл. Алгоритмичното мислене е нещо малко по-различно от математическото. Вярно е, че математици и физици бързо усвояват програмирането, но математиката и физиката в никакъв случай не са задължителни при изучаване на програмирането и софтуерното инженерство (което включва много повече дейности освен програмиране).
Единствено в България и в някои бивши социалистически страни се среща смесване на математиката и информатиката, докато в цивилизования свят компютърните науки вървят или самостоятелно или редом с техническите дисциплини (например computer engineering). Впрочем и в България има такова течение (техническите унверситети), но всички знаем, че в повечето такива вузове програмирането не е на ниво. За твоя конкретен случай съветът ми е следния: учи математиката дотолкова, че да влезеш в университета. След това фокусирай върху важното за теб: да пишеш софтуер. Ако не успееш да влезеш във ФМИ, влез в СВУБИТ. Избягвай ТУ - там не може да отсъстваш от упражнения и ще ти отнема много голяма част от времето, което можеш да инвестираш в овладяване на софтуерното инженерство. Да програмираш ще се научиш и сам. Не разчитай на университета. Чети качествени книги (например www.introprogramming.info) и практикувай много, постоянно и ежедневно. Първо се напъни да усвоиш структурите от данни и алгоритмите и да се научиш да мислиш като програмист. След това се хвърли в технологиите (бази данни, уеб програмиране и т.н.) |
| tiago |
5 November 2009, 20:25
Коментар
|
|
Нов потребител ![]() Група: Потребители Коментари: 2 Регистриран: 04.11.2009 Потребител No.: 4617 |
Благодаря за съвета . Отдавна съм на мнение , че училище или ВУЗ не изграждат човека , човека се изгражда сам. И определено ще се опитам и в СВУБИТ , но претиснението ми идва от факта , че бюрократичното отношение на фирмите задушава талантливите хора , защото ако се яват кандидати от СУ и СВУБИТ - предполагам че дипломата от СУ ще натежи . Иначе , моя план е успоредно с ВУЗ-а да се запиша в НАРС и да мина всичките нива на Java . С труд всичко се постига , обаче в наши не е толкова важно да си кадърен , отколкото да имаш някаква дипломка от ФМИ - този факт направо ме обезверява.
|
![]() ![]() |
|
Lo-Fi версия | Дата и час: 9 Sep 10, 21:13 |